Trail kop – købeguide

Blog Search
Blog Categories

Like us on facebook

sideblock

Follow us on Twitter

sideblock
by Knut Korczak | Posted in All Product Reviews | 1 comment/s. | 2566 views on this post

Trail kop – købeguide

Til flere og flere løb, ikke bare i udlandet, men også i Danmark er det et krav at medbringe sin egen kop. Dette er, forudsat man vælger en kop som kan genbruges, med til at nedbringe belastningen på miljøet og den mængde affald som løbsarrangørerne skal håndtere efter løbets afslutning.

Foldekopper af forskellig art har været brugt i vandre miljøet i mange år, jeg har stadig min over 20 år gamle olivengrønne model, men i takt med at løberne er kommet ind over er der i de sidste sæsoner dukket lettere og mere fleksible alternativer op på markedet specifikt målrettet trail og ultraløb. Bredt udvalg af kopper til trailbrug.

I denne købeguide, som altså ikke skal ses som en reel test omend jeg i sagens natur har prøvet alle kopperne, kigger jeg på de hårde fakta på de enkelte modeller. Desuden opstiller jeg fordele og ulemper, som jeg ser dem, ved de enkelte modeller. Den opgivne vægt er den jeg har vejet produktet til på køkkenvægten og volumen er ligeledes efterprøvet.

Fold a Cup Original

Vægt: 25 gram. Volumen: 250 ml. Materiale: Plast, BPA fri. Pris: 15-20 kroner
Den originale foldekop brugt af spejdere, vandrere og soldater i årtier.

Den originale foldekop som nu produceres af en række leverandører. Koppen er rimelig let og har et fornuftigt stort volumen så du kan nappe et par deciliter Coca Cola med ud af depotet og undgå at stå stille for længe. Det lille håndtag sikrer at det er nemt at folde koppen ud, og den flade bund sikrer at den står stabilt og ikke vælter ved det mindste vindpust. Slidstyrken er ekstremt høj, min egen foldekop er fra starten af 90′erne og har været flittigt brugt. Svær at komme udenom til prisen. Min personlige favorit trail kop til både løb og vandring.

Light My Fire Pack-up-Cup

Vægt: 40 gram. Volumen: 260 ml. Materiale: TPE og polypropylen, BPA fri. Pris: 55 kroner. Light My Fire har altid haft en innovativ tilgang til produktudvikling, her Pack-up-Cup.

Light My Fire har tradition for at se med friske øjne på tingene, og her har de designet en vellykket foldekop som bør have bred appel. En top inkl. låg i hård plast skaber koppens struktur. Herunder er monteret en bund i et fleksibelt materiale som kan foldes sammen og gemmes i toppen. Bunden er stabil og man kan uden problemer sætte koppen fra sig på et bord. Det relativt lille bundareal gør at koppen ikke står super stabilt. Låget sikrer at indholdet ikke skvulper ud hvis man vælger at tage en kop varm suppe eller kold cola med ud af depotet. Koppen har indvendig volumenangivelse.

Sea to Summit X-Mug

Vægt: 80 gram. Volumen: 480 ml. Materiale: Silikone, godkendt til fødevarer og BPA fri. Pris: 99 kronerSea to Summit X-Mug er den suverænt største foldekop på markedet.

Den største foldekop på markedet! Med en kapacitet på næsten 5 dl har man her virkelig mulighed for at give den gas i depotet og fortsætte i rask gang mens indholdet fortæres. Koppen står trods tragtformen fint stabilt og det bløde materiale gør den nem at folde sammen efter brug. Vægten er høj sammenlignet med de to andre “hårde” kopper. De første par gange jeg brugte koppen foldede jeg den instinktivt ud ved at trykke på bunden ovenfra hvilket ikke er noget problem med pæne rene hænder. Efter 12 timer i sporet er situationen imidlertid noget anderledes og mindre hygiejnisk og det viser sig heldigvis at koppen lige så enkelt kan foldes ud ved at klemme om bunden nedefra og trække, smart. Koppen har indvendig volumenangivelse. Denne kop anbefales af min gode ven Trailløberen. Følger du ikke allerede hans blog og facebookside bør du lige tjekke dem ud.

NDURE Hydracup

Vægt: 10 gram. Volumen: 170 ml. Materiale: Polyurethan, fri for phthalater og PVC. Pris: 50 kroner. NDURE Hydracup er et prisrigtigt alternativ i kategorien for bløde kopper.

Super let foldekop i samme materiale som de kendte bløde flasker som blandt andre Salomon og Ultimate Direction leverer med deres løbeveste. Kapaciteten på 170 ml er tilstrækkelig uden at være prangende. Det smarte ved denne type kop er primært vægten som nærmest er ikke eksisterende, sekundært pakvolumen som kan karakteriseres på samme måde. Ulemperne er det bløde materiale som gør at koppen er umulig at sætte fra sig med indhold ligesom den nemt smutter ud af hånden når den fyldes op. Jeg føler mig klart mest tryg ved at bruge to hænder hvilket ikke altid er en mulighed i depotet. Det sidste kunne nok løses ved at forlænge det korteste af de to “håndtag” hvilket ville give et sikrere greb med en hånd. NDURE er en nyere spiller på markedet og har valgt at prissætte sine produkter rigtig fornuftigt i mine øjne.

UltrAspire Race Cup

Vægt: 8,5 gram (opgivet af Ultraspire). Volumen: 170 ml. Materiale: Polyurethan, fri for phthalater og PVC
Pris: €5, kan ikke leveres i skrivende stund.

Uimddelbart samme størrelse, materiale, udformning og udfordringer som koppen fra NDURE. Race Cup fra Ultraspire har i modsætning til NDURE modellen påtrykt volumenangivelser på siden. Desværre har den danske importør hen over sommeren ikke formået at levere eller henvise til den dansk forhandler med produktet på lager hvorfor jeg ikke har haft fingrene i produktet.

Salomon Soft Cup

Vægt: 10 gram. Volumen: 125 ml. Materiale. Pris: 80 kroner.

Salomon Soft Cup er desværre for lille til at kunne godkendes til brug ved UTMB.

Salomons bud på en race kop, produceret i samme materialer som deres glimrende soft flasks og af samme producent nemlig Hydrapak som har mange års erfaring med produktion af væskeblærer i samme type materiale. Gennemtænkt design med to små håndtag som sikrer et sikkert greb om koppen ved enhåndsbetjening samt volumenangivelse trykt på siden. Koppens helt store ulempe, udover at den ikke kan stå med indhold, er den lave kapacitet. Faktisk er den så lav at den ikke kan godkendes som kop ved eksempelvis UTMB og de øvrige løb under samme organisation. Her kræves en kop på minimum 150 ml. Salomon fortæller at en opdateret udgave er i pipeline til næste sæson.

Den afklippede Capri-Sonne pose a la Grimstrup

Vægt: 3 gram. Volumen: 330 ml. Materiale: Plastfolie. Pris: Gratis, hvis du eller dine børn alligevel drikker Capri-Sonne. Den ultimativt letteste foldekop, kun 3 gram!

Denne smarte løsning tippede Simon Grimstrup mig om lige før hans afrejse til UTMB hvor han vistnok løb en rimelig hæderlig placering hjem. Efter løbet spurgte jeg Simon om hans erfaringer med den ultralette gør det selv kop.“Den fungerede fint til cola og kaffe. De få steder jeg fik det. Sad perfekt og let tilgængeligt uden at fylde. Genvalg:)“ Jeg har selv haft den ultralette Capri-Sonne løsning i vesten på en del ture efterhånden og har uden problemer brugt den til optankning på kirkegårde. Den kan modsat andre bløde kopper stå selv hvilket er en ubetinget fordel i min bog.

Maelkekartonen, den ekologiske losning a la Kofod

Vægt: 14 gram. Volumen: 560 ml. Materiale: Coated pap fra ansvarlige kilder. FSC mærket. Pris: Gratis, hvis du eller dine børn alligevel drikker mælk. Mælkekartonen giver størst volumen kombineret med lav vægt.

Den økologiske løsning kan i princippet laves i alle størrelser op til en liters penge. Min blev klippet i 10 cm højde for at passe i mine løbeveste. Suverænt største volumen af de afprøvede kopper og fungerer absolut efter hensigten. Kenneth Kofod, en anden af de hurtige drenge brugte denne model til flere løb i sommer og siger:

“Den har et lille pakke volumen. Fungerer godt til kolde drikke og kan smides ud efter løbet og man kan være kreativ og lave en ny med en anden mælkekarton- nyt motiv:)“

Konklusion

Valg af foldekop er et spørgsmål om personlig smag og præferencer. De tre “hårde” kopper fra Fold A Cup, Sea To Summit og Light My Fire er alle velegnede til både (ultra)trailløb og vandring.

Anderledes stiller det sig efter min mening med de bløde kopper. Disse er efter min mening bedst egnet til at medbringe ved løb hvor det er et krav at deltageren medbringer en kop, men ikke har planer om at bruge den. Den lave vægt og det lille pakvolumen gør det uproblematisk at smide en i race vesten.

De to gør det selv løsninger er hver for sig også super fede. Efter at have prøvet begge modeller, både hjemme på køkkenbordet og i sporet hælder jeg til Caprisonne modellen. Den er lettere, har tilstrækkeligt volumen, fylder og vejer mindre end de bløde kopper, men kan samtidig stå selv, også med indhold. Altså en rigtig fed løsning i mine øjne. - See more at: http://www.pushperformance.dk/tag/ndure/#sthash.uwtPb7FU.dpuf. Til flere og flere løb, ikke bare i udlandet, men også i Danmark er det et krav at medbringe sin egen kop. Dette er, forudsat man vælger en kop som kan genbruges, med til at nedbringe belastningen på miljøet og den mængde affald som løbsarrangørerne skal håndtere efter løbets afslutning.

Foldekopper af forskellig art har været brugt i vandre miljøet i mange år, jeg har stadig min over 20 år gamle olivengrønne model, men i takt med at løberne er kommet ind over er der i de sidste sæsoner dukket lettere og mere fleksible alternativer op på markedet specifikt målrettet trail og ultraløb.

Comments (1)

Write a comment

Your Name:


Rating: Bad           Good

Enter the code in the box below:
Your Comment: Note: HTML is not translated!
© NDURE 2017 | All rights reserved!